Sida 1 av 1

Blöt isolering

Postat: 13 sep 2021 09:38
av Soundside
Hej,

Nu är jag äntligen hämtat min första Niva (-14 ). Jag är ännu total nybörjare vad gäller Nivor och därtill dyker alla frågor upp :lol:

Det är så att jag kikade under gummimattan på förarsidan och där mellanlagret av plast eller va det nu är sprucket så man ser isoleringen, märkte då att den är dyngsur. Inte sett något på passagerarsidan. Frågan är nu hur vattnet kommit dit och hur jag enklast hanterar detta. Är detta vanligt på Nivor, vad brukar orsaken vara i så fall?

Antar att jag får riva ut och ersätta den blöta isoleringen. Några tips på var jag hittar ny för en rimlig peng?

Re: Blöt isolering

Postat: 13 sep 2021 13:07
av rid54
Blött på passagerarsidan kan vara läckande värmekran, men på förarsidan är lite mer oklart. Möjligen dräneringen av vatten som läcker in mellan vindruta och tätningslist i nedre hörnet på förarsidan. Det ska finnas nån "utloppsslang" där som jag tror kan ses inifrån motorrummet.

Blöt isolering (på högersidan) bytte jag mot en tillklippt del av ett hyfsat billigt liggunderlag, funkar fint imho.

Re: Blöt isolering

Postat: 14 sep 2021 08:33
av niva-2121
Blöt isoleringsmatta på förarsidan misstänker jag är sviterna av vinterns förmåga att dra med snö in i bilen med skorna.
Plasten ovanpå isolerar mattan från ventilation.
Jag rev ur all isolering, utom i bagageutrymmet som var torrt, och ersatte med tjockt liggunderlägg, som jag köpte hos Ö&B.

Så har jag gjort på flera bilar som har "uppsugande" matta under gummimattorna.
Jag klistrar inte på golv, men däremot på dörrarnas och bakluckans insida, direkt på plåten.
Medverkar till att bilarna blir mer "hembonade" och ger "Mercedesklang" då man stänger dörrarna. :lol:

För övrigt - varmt välkommen till forumet. ;)

Re: Blöt isolering

Postat: 14 sep 2021 20:38
av Soundside
Tack för svar. Jag har funderat på om det kan vara från snö jag också. Jag har i all fall bestämt mig för att byta ut isoleringen i kupen helt. Beställde från Umeå offroad idag, såg kommentarerna om liggunderlag för sent. Det blir nog bra i alla fall.

Något annat bra tips jag borde göra när jag ändå byter isoleringen?

Och tack, uppskattar verkligen hjälpen här på förumet!

Re: Blöt isolering

Postat: 16 sep 2021 09:02
av maggan
Varmt vælkommen :)

Hadde samma problem. Nå ær min bil ganska så exakt 20år ældre en din så vet inte om det er samma problem, och samma konstruksjon fortfarande.
Bilen var fin under, sandblåst och tectylbehandlad några år innan jag kjøpte den, men som deg lyfte jeg på mattorna och upptæckte dyngsur isolering.
Bilen hadde rostat inifrån och ut så det blev en del rotlagning i golvet. 😢
Problemet var som Rid54 var inne på, drenerignsslangen från vindrutan som ær tæt eller inte gjør jobbet.
Jag hadde också rost i nedre hørnet av vindrutan dær det slangen sitter under gummilisten rutan ær monterad i. Blev till at kapa bort og ersætta med frisk plåt viewtopic.php?f=15&t=2458&sid=136c6be58 ... =30#p19720
sen har Ahlberg flera gånger kommet med ett bra tips før at råda bot på problemet. En tub med butyltætning eller i mitt fall Biltemas Vindrutetætning https://www.biltema.se/bilvard/bilunder ... 2000017139
Efter detta så har det varit helt torrt inne i bilen :D

Re: Blöt isolering

Postat: 16 sep 2021 20:25
av Soundside
Tack! Jag ska absolut försöka kolla upp det när jag river ut inredningen. Hoppas verkligen att det inte är någon rost eller några hål under mattan.

Ser fram emot en helt torr bil :)

Re: Blöt isolering

Postat: 17 sep 2021 20:20
av Soundside
Så, en update.

Sökte felet idag och upptäckte att även isoleringen på vänster sida (vid handtaget till huven) var blöt. Det verkar inte vara dräneringsslangen men som verkar fungera. Dock så tror jag att det kan vara fästet till klammern som håller fast slangarna till bromsservon. Under klämman i hålet var det blöt inredning. Detta kan vara boven, eller vad tror ni?

Re: Blöt isolering

Postat: 18 sep 2021 12:28
av SA4AQS
På min har även detta gjort att kontakten till motorstyrenheten ärgat och tidigare ägare har reparerat med att löda in tre kablar direkt i styrenheten.