Sida 1 av 1

Montera Plogblad

Postat: 14 jan 2018 13:10
av Hans
Hej,Jag ska montera plogblad på nivan och funderar på vilka fästpunkter ni använt? Jag tänkte lossa bogseröglorna fram och montera vinkeljärn under och fästa fram under kofångaren till ett snabbfäste till plogbladet som är ett till en 4-hjuling polaris 150cm brett men skall breddas till ca 220cm.Vad är era erfarenheter av det eller andra synpunkter? Hej och Tack från Hans.

Re: Montera Plogblad

Postat: 18 jan 2018 09:33
av Hans
Är det ingen som använder plogblad till nivan? Hälsningar Hans.

Re: Montera Plogblad

Postat: 18 jan 2018 20:32
av IvaniNivan
Jag byggde en plog med fäste på min Niva och har plogat flera vintrar och det funkar kanonbra. Jag svetsade fästöron i framvagnsbalken och under kofångaren, byggde och skruvade dit en ram med snabbfäste för plogen. Plogen är ca 230 bred och tar lite drygt bilens bredd när den är vinklad. Jag lyfter plogen med en enkel vinsch för fyrhjulingar. Ett tipps om plogen är att svetsa ett vinkeljärn som den får glida på som höjdjustering, då hugger den inte i ojämnheter trots att man kan ploga så gruset kommer fram.

Re: Montera Plogblad

Postat: 19 jan 2018 10:30
av Hans
Tack för tipsen ivaninivan, Är bredden 230cm bra eller tycker du att annat mått är bättre samt vilken höjd är ditt plogblad ? Är det någon annan som har några tips eller trix så hör gärna av er.Funderar också på om snökedjor behövs vid plogning,Jag har köpt piggkedjor som passar på orginal hjulen men inte testat än om dom tar i någonstans.Hej från Hans.

Re: Montera Plogblad

Postat: 19 jan 2018 12:52
av Zphinx
Hej. Jag får hem en plog på måndag som skall passa Nivan direkt.
Kan ta ett par bilder på fätstet om det kan va till nån hjälp.
Vart har du köpt piggkjedjorna? Kan tänka mig att det kan behövas lite bättre fäste om det är mycket snö.
Mvh
Fredrik

Re: Montera Plogblad

Postat: 20 jan 2018 09:50
av Hans
Heja,Bilder på fästet och var det sätts fast i karossen är bra att veta.Kedjorna köpte jag begagnade och var till en äldre 4-hjuling troligen en yamaha 450 med lika hjul fram och bak enligt säljaren,slitkedjorna med piggar är 6mm och var bara att spänna fast.Hälsningar Hans.

Re: Montera Plogblad

Postat: 21 jan 2018 21:46
av IvaniNivan
Min plog fungerar mkt bra som den är, men om jag skulle ändra på något så skulle den kunna vara lite bredare, kanske 250 cm. Det beror på att Nivan orkar trycka så bra att den skulle orka det. Jag började ploga med mkt fina Michelin dubbdäck på originalfälgar och bilen var liksom ostoppbar så. Tyvärr gick däcken sönder och jag monterade istället odubbade åretrunt däck som också fungerar utan problem att ploga med. Så använder du kedjor kan du trycka bort hur mkt snö som helst med din Niva. Jag byggde en plog på en kompis Niva och han monterade gamla fulldubbade rallydäck på originalfälgarna och den bilen är obeskrivligt stark och tar sig fram överallt.

Re: Montera Plogblad

Postat: 26 jan 2018 18:11
av Berlina
Hur långt framför är det tänkt att den ska vara?
Om du tar en tumstock och sätter den mot huvkanten och har bladet rakställt... Vad är då avståndet till bladet.?

Re: Montera Plogblad

Postat: 27 jan 2018 09:15
av Hans
Bladet kommer att vara ca 90 cm framför huven men andra förslag eller tips är jag tacksam för då jag inte byggt plogramsfästet än,är bara fastsatt med en tving i stötfångaren .Hälsningar Hans.

Re: Montera Plogblad

Postat: 01 maj 2018 21:32
av Nivaplogen
Hej Hans. Jag har plog till min Niva och den sitter med detta fäste som är bultat i ramen. Du ser 4 st bultar och tungorna skruvas fast i hjulupphängningen. Lite struligt att montera och man får en "kanon" som sticker fram under stötfångaren när man inte har plogen monterad. Lite olagligt kanske. Plogupphängningen är dock väldigt enkel att montera på detta plogfäste så det är ju iallafall bra.
Bild

så här ser det ur med plogen monterad.
Bild

Det jag ska komplettera med är en winch så jag kan höja och sänka bladet.

Re: Montera Plogblad

Postat: 04 maj 2018 14:25
av Hans
Heja,Bra med bilderna så man ser ditt fäste och bladet.Jag kan berätta att mitt snabbfäste blir fast bultat under bogseröglorna fram och två M10 bultar under stötfångaren och det sticker fram ca 15cm framför stötfångaren.det är ihopsvetsat men ej färdigsvetsat.Plogbladet blir 184cm brett med två fastbultade sidobreddsplåtar på 46cm var, så bladet kan breddas till 230 eller med båda på till 276cm brett.Kraftiga slitstål har bestämt bredden,dom var 92cm långa.Bladet och fästet ska bli klart till vintern så provkörningen blir då.Hälsningar Hans.