Sida 1 av 1

Kopplingsproblem

InläggPostat: 27 mar 2017 20:42
av AlterEgo
Efter att min Niva stått ett tag var kopplingenspedalen stum... Har lammelen fastnat, och hur får jag loss den enklast? Funderar på ett trick som används på traktorer, att bogsera den med avslagen tändning och massera pedalen. Eller finns det bättre trick?

Re: Kopplingsproblem

InläggPostat: 27 mar 2017 21:41
av rid54
Stum pedal bör inte kunna hänga ihop med fastnad lamell, mekaniken ser inte ut så, riktigt. Det troliga är att huvud- eller slavcylindern "geggat fast". För säkerhets skull kan du kolla kopplingsarmen, bända lite med nåt verktyg och se om själva armen kan röra sig, men det troliga är att problemet är i hydrauliken.

Re: Kopplingsproblem

InläggPostat: 27 mar 2017 21:48
av AlterEgo
Det låter rimligt, och mycket trevligare än att behöva ta ner lådan...

Re: Kopplingsproblem

InläggPostat: 28 mar 2017 09:31
av Zphinx
Jag tror mer på att uttrampningslagret har fastnat.
Det brukar bli en del smuts på axeln.
Att hydrauliken som är i olja skulle rosta/ kärva ihop tror jag inte riktigt på.
Men man vet ju aldrig. Ta bort cylindern vid lådan. Sitter med 2 skruv. Tryck ned kopplingen. Går det inte o koppla så sitter felet i hydraliken.

//Z

Re: Kopplingsproblem

InläggPostat: 28 mar 2017 13:11
av rid54
Jag vill inte säga emot att det kan vara nåt mekaniskt. Men jag nämner gärna, att "oljan" i kopplingshydrauliken är bromsvätska, ingen olja. Den är dessutom hygroskopisk (som all normal bromsvätska) så det blir gärna korrosion i de ingående delarna av fukten som sugs upp över tid, om man inte byter vätskan med några års mellanrum.